ATT VANDRA VID HÖGA KUSTEN – DAG TVÅ

Nämen hej på er! Jag tycker vi dyker in och betar av dag två på min och Rasmus vandringsresa! Förbered er på en riktig bildbomb, och tveka inte att slänga iväg en kommentar nedan om ni har några frågor. 

Då kör vi:
 
Isabelle Burlin tar en paus vid Tärnättholmarna i Skuleskogen vid Höga Kusten
Godmorgon en nyvaken Bella! Vi vaknade upp vid 08.00 lagom möra och fina efter gårdagens vandring. Något som alla bör känna till som vill ge sig ut och vandra och tälta, är att det absolut inte är skönt att sova i tält. Det är väldigt mysigt men man ligger på rätt hårda madrasser, svettas och fryser i sovsäcken om vartannat, och dessutom är ju marken sällan helt plan vilket gör att man ligger i lutning. Men jag gillart ändå!
 
Strand vid Tärnättholmarna i Skuleskogen, vid Höga Kusten Vi vaknade upp till en helt FANTASTISK dag, med klarblå himmel och sol. Helt magiskt att vakna till vågorna som slår mot stranden.
 

Vi gjorde iordning frukost för att orka med dagens kommande vandring. Ett hett tips är att köpa frystorkad mat, här är en havregrynsgröt från Blå Band. Man kokar bara upp vatten, häller i och stänger igen påsen som får stå och dra i några minuter. Ingen smaksensation men en helt okej frukost. Det viktigaste är att man blir mätt och får energi. 
 

Det är också viktigt att fylla på med vätska under dagen så att man inte blir uttorkad. Matchar givetviiiis min gulliga vattenflaska med min fleecetröja, vad annars?
 
Efter frullen packade vi ihop tältet, borstade tänder, packade ryggsäckar och gjorde oss redo för att fortsätta vandra.
 
Vi gick genom skogen precis intill havet. väldigt vackert och mysigt. 
 
Efter ungefär 4 km kom vi fram till en rastplats som låg precis intill havet. 
 

Där pausade vi en stund, drack vatten, åt snickers och pratade en stund med en man som ägde ett litet torp i området. En så himla fin grej med att ge sig ut i skogen på det här viset är att alla man möter är så himla trevliga! Alla hälsar på alla och ibland medför det även en liten pratstund, väldigt trevligt.
 
*Mmmm Njuter* 
 
 
Sedan började vi traska vidare ca 1 km mot nästa destination där vi skulle övernatta, nämligen en strand nära Entré Syd. I Skuleskogens Nationalpark finns det tre entréer där man påbörjar sin vandring. Det är Entré Väst (där vi utgick från), Entré Syd, och Entré Nord.
 
 
 
Så här såg platsen ut där vi skulle övernatta. En lång strand omringad av granskog, fantastiskt fint.
 
Eftersom vi började gå relativt tidigt på morgonen så var vi framme redan kl 14.00. Direkt när vi kom fram letade vi efter en bra skuggplats att slå upp tältet på. Vi hittade en mysig plats som nästan såg ut som en liten tomt då vårt tält var inringade av granar. 
 
 
Vi båda var hungriga så vi bestämde oss för att göra iordning lite lunch. Denna gång blev det gulaschsoppa på burk, som var himla god faktiskt!
 
Sedan doppade vi tårna i havet. Brrrr det var alldeles för kallt för att bada. Det gjode ONT i mina fötter när jag gick ner i havet för att det var så kallt. Det var några pappor med sina söner som tältade bredvid oss, och sönerna tyckte annorlunda och badade i stort sätt hela kvällen. Galenskap!! 
 
Är det inte knäppt hur man var likadan när man var barn? Då spelade temperaturen ingen roll utan fanns det möjlighet till att bada, ja då gjorde man det. 
 
 
Häääärliga eftermiddagssolen värmde iallafall.  
 
Funktionströja och shorts från H&M.  
 
 
Är så glad att jag får uppleva och dela allt med denna person<3 
 
 
Rastlösa själar som vi är hade vi tagit med en kortlek att sysselsätta oss med. Gissa vem som vann flest gånger? ;)
 
Både på Närnättholmarna där vi övernattade tidigare var det andra som tältade bredvid oss. Jag tycker det känns tryggt att ha människor runtomkring mig. Jag tror att jag skulle tycka att det var lite kusligt att tälta helt ensamma ute i skogen. 
 
Efter ett par timmar började solen gå ner och vi åt middag, käkade godis och spelade kort. 
 
Rasmus kollar hur mycket vatten vi har kvar. En viktig lärdom av denna resa är att man aldrig ska ta rent vatten för givet. Hemma är man så himla bortskämd med obegränsat med rent vatten i kranen. Just där vi vandrade finns det inte möjlighet till att fylla på vattenflaskorna någonstans så man måste verkligen hushålla med vattnet. Vi hade med oss ungefär 6 liter totalt, vilket precis räckte till oss. 
 
 
 
Klockan 22.00 var vi trötta och gick in i tältet där vi kröp ner i våra sovsäckar, och så var den dagen slut. 
 
 
 
 
 
 
RESOR | Höga Kusten | | En kommentar |

NY VARDAGSRUMSMATTA

Nu har vi äntligen införskaffat en ny vardagsrumsmatta. Det tog sin lilla tid (bara två år hehe) men bättre sent än aldrig som man brukar säga! 
 
Eftersom vi har ljusgrå väggar och mellangrå soffa så ville jag ha en mörkgrå matta för att få till lite kontrast. Valet föll naturligt på en rund matta eftersom vi har väldigt mycket kvadratiska möbler här hemma, så en rund form bryter av fint till övrig inredning. Mattan heter ÅDUM, är från IKEA och är 195 cm i diameter. Jag älskar färgen och att den har tät och lång lugg. Det ger precis den där mysiga känslan som jag var ute efter.
 
INREDNING | Inredning, Vardagsrum | | En kommentar |

ATT VANDRA VID HÖGA KUSTEN

De tre senaste åren har jag och Rasmus gjort en vandringsresa om året. Sommaren 2015 besteg vi Sveriges högsta berg Kebnekaise, 2016 åkte vi och vandrade i Lofoten, Norge, och nu för lite drygt tre veckor sedan vandrade vi i tre dagar vid Höga Kusten.
 
Höga Kusten ligger (obviously) längs kusten mot Bottenhavet, mellan städerna Härnösand och Örnsköldsvik. 
 
Vi vandrade i Skuleskogens Nationalpark i tre dagar och sov i tält två nätter. Vi vandrade ungefär 2 mil totalt, vilket kanske låter lite i mångas öron, men i kuperad terräng och med ryggsäckar på ca 30-45 kg på ryggen så är det rätt krävande. I denna terräng går gemene man i snitt ungefär 3 km/h. 
 
Vi åkte på torsdagen tidigt på morgonen, och kom upp till Höga Kusten vid 14 tiden. Då åkte vi direkt till Friluftsbyn som ligger en bit utanför Docksta. Där gjorde vi oss redo för vandring och rådfrågade i receptionen var vi skulle gå för att få ut så mycket som möjligt av vår vandringsresa. 
 

En kille i receptionen ritade upp en slinga på vår karta som vi sedan följde. Många har frågat mig om det är svårt att hitta, eller lätt att gå vilse när man är ute och vandrar. På de vandringsleder vi har vandrat har det varit markörer utsatta extremt tydligt längs hela leden (i detta fall var det blåa markörer som sitter på träd, stenar etc) så det är i princip omöjligt att gå fel. Dock är det alltid bra att ha med en karta.
 

I början av vandringen är ryggsäckarna extremt tunga, jag tror Rasmus packning vägde ungefär 45 kg, och min säkert 30-35. Inför våra tidigare resor har vi vandrat och promenerat ganska mycket innan vi väl åkt iväg. Den här gången var annorlunda och vi båda fick nog en smärre chock över hur jobbigt och tungt det faktiskt var. Dock så kommer man in i en lunk ganska snabbt. Det gäller att packa smart och att ryggsäcken sitter ordentligt så att man inte belastar kroppen fel när man går. 
 
Tygnden ska vila på höfterna och inte på axlarna, så det är viktigt att ryggsäcken sitter korrekt och att man drar åt höftbältet ordentligt så att ryggsäcken inte hasar ner.
 
Man vandrar på allt från höga klippor med helt fantastisk utsikt, till stigar djupt ner i vacker och mystisk skog. 
 
Rastplatser finns utsatta på lite olika ställen runt om i Nationalparken, och vårt första stopp gjorde vi efter 3 km, i Skrattabbortjärn. Där pausade vi en kort stund, drack vatten, kollade kartan innan vi fortsatte 5 km till ut till Tärnättholmarna, där vi skulle tälta första natten.
 
Höga Kusten har en minst sagt magisk natur. Anledningen till att jag älskar att vandra är att man får se så himla mycket coola platser, och att jag mår så himla bra av att få komma ut i naturen på det här sättet. Det är jobbigt att vandra, men här kan jag andas och njuta och slipper stressen som finns hemma i vardagen. 
 
 
 
På väg mot Tärnättholmarna går man förbi Slåttdalsskrevan. En 200 m lång och 30 m djup och 7 m bred skreva som med påverkan av havet har bildats. Det sägs också att delar av filmen Ronja Rövardotter har spelats in här. 
 
Så häftig natur.
 
Bella in action!  
 
Efter skrevan vandrade vi vidare ner från berget, i djup skog och ut mot Tärnättholmarna.
 
Där hittade vi en helt underbar plats att tälta på, precis intill havet. 
 
Alltså titta vilken idyll?! 
 
En av anledningarna till den tunga packningen var några konservburkar vi hade med oss. Vi hade även med oss frystorkad mat som väger betydligt mindre – något att tänka på till nästa gång alltså. Första måltiden för oss blev ravioli i tomatsås som vi tillagade i stormköket. Givetvis toppade vi med lite parmesanost, lite måste man ju få lyxa till det i naturen? Det är knäppt också hur all mat smakar SÅ mycket godare när man äter ute i naturen. 
 
Trötta, mätta och väldigt nöjda över första dagen, gick vi sedan och la oss i vårt tält.
 
 
Det var första dagen det, fler inlägg kommer så fort jag redigerat klart alla bilder. 
 
RESOR | Höga Kusten | | 23 kommentarer |
Upp