JAG HAR KÄNT MIG SOM DEN FULASTE PERSONEN I HELA VÄRLDEN

Isabelle Burlin
 
Sedan jag var 14 år har jag haft problem med min hy. I snart 10 år har jag stått framför spegeln, granskat mitt ansikte, klämt och pillat, använt olika dyra krämer, gråtit, tyckt och känt mig äcklig, fått utskrivet olika tabletter och speciella krämer av läkare för att acnen ska gå bort. Men inget har hjälpt. 
 
Under tonåren täckte jag alltid mitt ansikte med smink så att ingen skulle kunna se mina hudproblem. Till och med om jag bara skulle gå och hämta posten 200 m från mitt hem.
 
I bilen på väg till fotbollsträningarna, när jag oftast var osminkad, drog jag ibland ner spegeln i passagerarsätet, granskade min hud, höll upp båda händerna och täckte för de mest acnedrabbade områderna och tänkte "om bara dessa skulle försvinna då skulle jag ändå vara ganska fin".                               
 
I skolan var det extremt jobbigt att vara med på simlektionerna, för då skulle alla i min klass kunna se min prickiga rygg, och mitt prickiga ansikte, eftersom sminket i ansiktet skulle gå bort på grund av den fuktiga miljön.
 
När någon tog en bild på mig, och jag var utan smink eller att finnarna syntes, tyckte jag att det var EXTREMT jobbigt. Jag ville aldrig vara med på bild.
 
I många många år (och fortfarande idag) matas jag med bilden av att finnar och acne är något fult och äckligt. Tänk bara på all reklam som görs för hudvårdsprodukter som ska motverka finnar, acne, och "oren hy". Och vadå oren hy? Acne har absolut ingenting med hur ren eller oren hy man har.
 
Idag står jag fortfarande framför spegeln och granskar mig själv. Ibland gråter jag av hopplöshet och frustration för att jag känner mig som den fulaste personen i hela världen just på grund av min acne, och att ingenting hjälper vad jag än gör. Ibland känns det som att jag är den enda personen med detta problem trots att jag vet att det finns personer som lider av samma sak.
 
Trots att jag vet att det finns flera miljoner människor över hela världen, som också har acne, så tror jag att jag är den enda, eftersom jag på bloggar, instagram och övriga sociala medier aldrig ser någon med denna hudproblematik, eftersom det retuscheras bort. 
 
Och ja, jag förstår varför man väljer att retuschera bort. Kanske för att man skäms, kanske för att man känner sig osäker, kanske för att man känner sig ful. Kanske för att man är rädd för att få elaka kommentarer. Anledningarna är många och jag kan känna igen mig i varenda anledning. Personerna som retuscherar och fixar till sina bilder, det är inte deras fel att det blivit så här. Det är samhällets fel, och vi är alla produkter av samhället, men jag vägrar att acceptera det.
 
Jag vill inte att människor med samma problem som mig ska känna sig ensamma. Jag vill inte bidra till den osäkerhet och ensamhet som bland annat retuscherade bilder kan ge. Jag vill inte känna mig ful och äckliga på grund av min acne. Jag vill inte att andra heller ska känna så om sig själva för att de inte har någon att känna igen sig i. Därför gör jag ett aktivt val i att exponera mig själv precis så som jag ser ut. För att jag vill kunna lägga upp bilder på mig själv utan att bry mig om att acnen syns. Jag vill kunna känna mig fin. Men framför allt, så vill jag inte att några jävla prickar i ansiktet ska få begränsa mig. 
 
Isabelle Burlin
Isabelle Burlin
Isabelle Burlin

Förra året skrev jag en krönika om dålig hy och hur det kan påverka ens psyke.
 
Här kan ni läsa den: 
 
AKNE, KRÖNIKOR | |
#1 - - Hanna Larsson:

Så himla stark text Isabelle! Gillar den starkt! ✨🙌

Svar: Tack så mycket fina Hanna! Hoppas allt är bra med dig <3
Isabelle Burlin

#2 - - Evelina Carlson:

Du är fantastisk! Så så SÅ bra krönika, bästa fina du <3

Svar: Tack bästa Evelina <3 kram!!
Isabelle Burlin

#3 - - Lito:

Du är fin precis så som du är ❤

Svar: <3 <3<3 love you
Isabelle Burlin

#4 - - Anonym:

SÅ JÄKLA SNYGG OCH MODIG. Tack för detta inlägget, du hjälper fler än du tror

Svar: Tusen tack fina du!! Jag hoppas att jag kan hjälpa människor att må bättre genom att prata om detta ämne <3 kram!
Isabelle Burlin

#5 - - Aiia Bohlin:

Känner igen mig i precis allt du skriver. I 16 år har jag gjort allt man kan göra för att få bort acne och ärr. Så många tusentals kronor man spenderat på skit som inte ens hjälper för att man någon gång kanske ska känna sig lite fin.

Men du, du ÄR fin!

Svar: Jag vet precis hur det är. Hopplösheten som uppstår när ingenting fungerar. Jag har tvingats acceptera mig själv så som jag ser ut, blivit starkare i mig själv och har genom åren övat upp både självkänsla och självbild. Aknen ska aldrig få begränsa oss, glöm aldrig det. Kram på dig fina du! <3
Isabelle Burlin

#6 - - Madeliene:

Men du är så vacker! <3

Svar: Tack fina du!<3
Isabelle Burlin

#7 - - Pierre:

Du må va den vackraste människa jag någonsin skådat! Skulle mer än gärna plåta dig gratis!!

Svar: Tack så mycket!
Isabelle Burlin

#8 - - Johanna:

Modigt och fint skrivet! Jag kan verkligen känna igen mig i din text. 💕

Svar: Tack Johanna! Kram <3
Isabelle Burlin

#9 - - mar:

Hej!

Du är vacker precis som du är. Min dotter är 20 och har oxå haft problem med acne i flera år, nu ska hon börja med Roucatan, har du provat det eller tycker du det verkar lite jobbigt med blodprov osv? Kram

Svar: Tack snälla! Jag har funderat på Roaccutan då jag förstått att det är väldigt effektivt och att många har blivit fri från sin akne när de ätit det. Dock så är jag lite rädd för biverkningarna (som jag jag ju vet inte drabbar alla såklart). Kram på er! <3
Isabelle Burlin

#10 - - Josefin:

Så himla bra skrivet! Jag kan känna igen mig i allt du skriver då jag själv har haft svår acne i 5 år nu och provat exakt allting men inget hjälper i längden. Hoppas verkligen att samhället kan börja acceptera detta någon dag <3

Svar: Tack Josefin! Feel ya sister! vi är grymma precis som vi är. Låt inte aknen begränsa dig<3 Stor kram!
Isabelle Burlin

#11 - - Film&serier bloggen:

Du är fin precis som du är. Du är verkligen inte ensam, har också haft problem med min hy, dock har jag inte haft lika stora problem med den, men jag förstår ändå - det är inte så lätt att visa upp sina finnar för allmän beskådning. DU ÄR MODIG!

Svar: Tack för dina fina och peppande ord<3 Det är läskigt och utelämnande, men så himla viktigt att prata om och visa upp, för att förhoppningsvis kunna hjälpa andra att må lite bättre <3 stor KRAM!
Isabelle Burlin

#12 - - Linda - The pink grapefruit:

Vad bra att du skriver om detta! Har samma problematik och har också skrivit om ämnet och valt att exponera min hud i min blogg. Dels för att visa att många har detta problem, men också som ett sätt för mig att acceptera mig själv som jag är.

#13 - - Josefine B:

Du är snygg som du är 😍😍

#14 - - Josefine B:

Du är snygg som du är 😍😍

#15 - - Josefine B:

Du är snygg som du är 😍😍

Svar: Tack fina du! Kram <3
Isabelle Burlin

#16 - - Linn Bank:

heja dig!!!!! du är svinsnygg precis som du ääääär <3

Svar: Tack fina Linn! Kram på dig <3
Isabelle Burlin

#17 - - Linnea:

Vet precis hur det är! Hade problem med huden från att jag var 12 till 20 och det var hemskt. Jag provade allt men inget hjälpte, hade hela kinderna och käklinjen full av både stora och små prickar. Det blev mycket bättre när jag passerade 20 men nu har det kommit tillbaka igen en del (är 23) pga en medicin jag tar... Acne är inte äckligt och det får inte stoppa oss!

#18 - - Netti Starby:

Jag har haft exakt likadant för några år sedan men var inte lika modig som dig. På den tiden hade jag verkligen behövt läsa det här för det är så himla bra skrivet. Du kommer att hjälpa många och tusen tack för allt pepp fina du! <3 Kramis

Svar: Tack för dina fina ord! Akne är så himla vanligt och den borde inte få påverka oss så mycket som den faktiskt gör. Tänk så mycket onödig energi och tanke man lägger ner på att må dåligt över sin hy. Kram på dig! <3
Isabelle Burlin

#19 - - Garderobsgrubbel & Byråbekymmer:

Hej.
Först vill jag bara säga att det är ett jättebra och viktigt inlägg du skrivit!
För det andra att du är vacker. PUNKT!

Sen från en annan som haft , och fortfarande har problem i omgångar och haft i över 20 år - är snart 36..jag känner igen mig massor..och ja det påverkar psyket så mycket, mer än folk med "normal" hy kan förstå..och att vi skulle vara "glada" om det bara var små vanliga finnar det handlat om..inte bölder utbrott och konstanta värkande problem.

Det som ändå hjälpte mig allra bäst var att dels skriva matdagbok ett tag och se samband med vad jag ätit och druckit till att jag fick värsta bölderna..sötningsmedel..vissa rödviner, färgämnen..etc.
Sen åt jag vitaminb5 pulverform blandat i vatten och det var bland det bästa jag gjort..det rensade ur på djupet.

kramar

#20 - - Elsa:

snygga jävel, you gogogogogo. fan att du har behövt lida så

Svar: Tack fina fina du! <3 kram
Isabelle Burlin

#21 - - Kristina:

Så otroligt STARKT och BRA av dig att skriva om det här! Jag känner igen mig EXAKT i det du skriver. Har också haft problem med akne sen jag var cirka 14/15 och känslorna du beskriver när du tittar dig i spegeln är exakt de känslor som jag också haft, och fortfarande har. Jag kan fortfarande knappt gå utanför dörren utan att känna att jag måste sminka mig för att täcka över, för att jag är rädd att folk ska titta snett. Det är så oerhört frustrerande att man har dom tankarna i huvudet och att samhället på något sätt målar upp en bild av att en perfekt hy är en porslinshy, vilket nästan ingen har. Stor kram på dig!!

#22 - - Linda:

Så fruktansvärt jävla bra och viktigt!! Tack för att du hjälper till att normalisera något som är naturligt och redan borde ses som normalt❤ du är verkligen inte ensam!

Svar: Tack Linda! Tycker det är viktigt att uppmärksamma detta ämne. Man ska inte behöva må dåligt och påverkas så mycket av sin hy<3 kram
Isabelle Burlin

#23 - - Linda Lövberg Hjären:

Så himla bra skrivit. Du är fin som du är!<3

Svar: Tack fina du! Kram <3
Isabelle Burlin

#24 - - Pernilla:

JÄTTEBRA skrivet och du är så vacker, heja heja..

Jag har också haft problem med acne sen jag var tonåring men värsta kommer när jag har fött mina pojkar senare i ålder över 30 år gammal så jag började tänka vad som gjorde att jag får så mycket finnar och det visade att jag äter för mycket mejeriet produkter så jag bestämde mig sluta äta ost, mjölk och andra mejeriet produkter och wow min hud blev mycket bättre.
Åt även vitamin B5 men nu gör jag inte längre för jag behöver inte det och jag fokusera istället mest på hur jag äter, det påverkar mycket min hud. :-).

Svar: Tack snälla Pernilla!<3 Vad skönt att du hittat ett sätt som fungerar för dig :) Ja, jag har också blivit rekommenderad att utesluta mejeriprodukter ur min kost. Kram på dig!
Isabelle Burlin

#25 - - Annie:

Du är jättevacker.

Jag var i din situation. Fick diagnosen som 13-14åring och det satt på rygg och ansikte. Jag var 25 när det började avta och idag är jag 27. Jag har finnar, men acnen är borta. Min pappa hade samma sak. Han var strax under 30-årsåldern när det försvann. Han var 29 när han fick mig och då hade han nästan ingenting kvar. Det varar (oftast) inte hela livet, och när det är över glömmer man lätt hur hemskt det var. jag har inte ägnat en tanke åt acnen på ett par år och nu när jag läste ditt inöägg kom det tillbaka: minnena av ångesten, av rädslan att bli sedd som äcklig fastän det imnte alls har med orenhet att göra- Minnena av alla dyra hudvårdsprodukterna som lovade guld och gröna skogar, av kompisar som berättade om "mirakelprodukter" men som säkert botade finnar men absolut inte acne.

Idag använder jag inte smink, så huden blir inte så himla smutsig. Jag har en gel jag tar på finnar, som gör att dem försvinner fortare, men annars tvättar jag bara huden i samband med dusch med en Exuviance-gel som gör att det känns rent. Allt annat har jag slutat upp med. För ärligt talat är alla dessa hudkurer bara dåliga för oss. Vi tjejer hetsar upp oss över att "ta hand om" huden men se på killarna, som inte gör någonting? Dem har typ inga problem. Vi drar på allt möjligt och det blir bara ett beroende och en ångest, dyra rutiner som ändå inte hjälper utan bara ger placeboeffekt.

Jag tog en kurs i makeup från en oscarsbelönt mua för ett par år sedan, just när min acne gav vika, som kommenterade min hud och på min fråga om vad jag skulle göra svarade: "undvik att röra vid huden om du inte tvättat fingrarna, och håll dig ren, annars är det inte så mycket att göra". Hon vägrade tipsa om några produkter för ho sa att alla är olika och det mesta ändå bara är samma saker med fina texter på. "Så länge du är ren och återfuktar huden" sa hon. Men sedan tittade hon mig rakt i ögonen och sa "Ingen har perfekt hud, inte ens stjärnorna. Vi är bara väldigt duktiga på att hålla dem sminkade". Jag valde att ta med mig den sista raden och gå vidare i livet. Inte ens stjärnorna själva ser ut som dem gör på TV. En annan Mua, en kompis släkting som jobbade i Hollywood berättade att Brad Pitt har extrem acne och att det var ännu värre när han var yngre.

Jag har inga råd att ge dig. Det finns inget som fungerar på acne. Jag läste kommentarerna ovan. jag är fri från min acne idag och jag äter mängder med choklad. Jag dricker säkert fyra glas rödmjölk om dagen och har grädde i all mat, ost till allt. Jag har aldrig druckit alkohol, så min acne berodde inte på vin. Jag har provat säkert vartenda receptbelagt piller och varje salva på apotek och som tipsas om i bloggar. Förra året fick jag kosttillskott på grund av låga b-vitaminvärden, men min acne började avta långt innan dess. Så jag tror faktiskt, helt ärligt, att ingenting hjälper. Det växer bort. Punkt. När är olika för alla. Vissa blir av med det efter tonåren, de flesta innan 30, men vissa har det tills efter klimakteriet eller upp i medelåldern. Det bara är så och det är ingen vits med att stressa över det.

Med detta svar vill jag som sagt inte ge dig några tips, bara gemenskap. Du är inte ensam. Vi är fler där ute som går/gått igenom samma resa. <3 Jag tycker bilderna du postade är underbara, du är superfin, och jag tycker det är fantastiskt att du skrev om det här så att vi öppnar upp och informerar världen. Acne är inte äckligt.

#26 - - Anonym:

Detta var nog det bästa inlägget jag läst. Så himla igenkännande och mitt i prick. Önskar alla med acneproblem styrkan att inte bry sig och att acceptera sig själva. Och önskar verkligen att media, reklamer och samhället över huvud taget kunde lägga ner allt som handlar om att acne gör en ful.

Svar: Men tack snälla! Jag håller helt med dig<3 Det är så viktigt att vi uppmärksammar detta ämne. Akne ska inte behöva få en att må dåligt. Kram!
Isabelle Burlin

#27 - - Julia:

Jag känner mig lika dant men du är otroligt fin, du är lika värld som alla andra. <3

Svar: Tack Julia, så himla viktigt att prata om detta ämne. Kram på dig<3
Isabelle Burlin

#28 - - Amanda Jona [FOTOGRAF]:

Alltså åh, vackra du! Så himla bra och viktigt inlägg!

Svar: Tack för dina fina ord! Kram<3
Isabelle Burlin

#29 - - Hanna Karlsson:

Starkt inlägg och verkligen mitt i prick! Bra att du vågar skriva om det. Kram

Svar: Tack Hanna! Så himla viktigt ämne att prata om <3 Kram på dig!
Isabelle Burlin

Upp