FÅ STUDENTEKONOMIN ATT GÅ IHOP – FEM ENKLA TIPS

 
Bilden visar en person som tar utt sitt bankkort ur en plånbok, samt ett stilleben över en plånbok och ett modemagasin som ligger på ett vitt bord
Bildkälla: Pixabay
 
Att gå från antsälld till att bli student gör att man måste tänka om lite vad gäller sin ekonomi. Som student har man oftast en väldigt begränsad budget att förhålla sig till, och att få pengarna att räcka varje månad blir lite av en utmaning. Här kommer fem enkla tips som gör det lättare att klara sig på sin studentbudget.
 
 1. Planera dina måltider
 
Planering är A och O för att spara pengar, speciellt när det kommer till ens matvanor. Planera vecka för vecka vad du ska äta, gör matlådor, ta med mellis och ha alltid med dig en vattenflaska i väskan – på så sätt kan du undvika "småhandlandet" när hungern smyger sig på.  
 
 
2. Handla mat efter säsong
 
Håll koll på vilka varor det är säsong på – de är oftast billigare. Planera dina måltider därefter. Soppor i olika varianter är ett bra exempel på goda, billiga och enkla rätter att laga där man kan utgå från säsongsvarorna.
 
 
3. Sälj gamla grejer
 
Har du kläder, skor och väskor, studentlitteratur du inte längre använder, eller saker som bara står och samlar damm – sälj vidare! Stå på loppis, lägg ut annonser på tradera, blocket eller shpock och lägg in de pengar du tjänar på ett eget konto. Sätt ett mål för sparandet, kanske drömmer du om att åka på en resa, eller kanske längtar du efter att äta på någon härlig restaurang? 
 
 
Bild på klädesplagg som ska illustrera vikten av att sälja vidare kläder man inte längre använder
 
4. Jobba extra
 
Jobba extra på helgerna, eller de dagar du inte är i skolan – då får du lite mer pengar att röra dig med varje månad, vilket gör att du slipper känna en ekonomisk stress. Lite extra fickpengar ger dig också utrymme för att kunna unna dig något du gillar. 
 
 
5. Utnyttja rabatter
 
Fem kronors rabatt hit och dit kan väl inte göra så stor skillnad kan tyckas, men faktum är att det gör det. Många bäckar små som man brukar säga. Utnyttja de rabatter som finns, och kolla alltid upp om du kan få studentrabatt! Många butiker och mataffärer har 10% rabatt via Mecenat eller Studentkortet. 
 
 Hur gör ni för att spara pengar? Kommentera gärna nedan så att vi kan ta del av varandras tips! 
TIPS | Ekonomitips, Spartips, Studentbudget, Studentekonomi, Studentrabatt | |
#1 - - Anonym:

Äta mer vegetariskt, gå/cykla, ses hemma hos varandra istället för att fika på stan eller ta en öl på puben 😊

Svar: Tack, vilka superbra tips! Älskar det där med att fika hos varandra istället för på stan. Så mysig grej ju! Och att äta mer vegetariskt är något jag faktiskt börjat göra på sista tiden! Då spar man både på miljön, djuren och blir mer ekonomisk :)
Isabelle Burlin

#2 - - Jarina:

Så bra tips! Jag brukar alltid försöka sälja något om jag köper något. En ut, en in -metoden liksom :) Annars är det där med att planera måltider väldigt viktigt också, annars händer det lätt att man går och handlar varje dag för att man inte har planerat noga.

Svar: Tack! Och tack för dina tips! Jag måste definitivt börja med "en in, en ut-metoden" så ohållbart att bara shoppa på sig massa nytt utan att göra sig av med gammalt :)
Isabelle Burlin

#3 - - sophie:

smarta tips :)

Svar: Tack fina du! :)
Isabelle Burlin

#4 - - AyumuSWE:

Vilka super bra tips. 😊 Levde mycket på nudlar både när jag var student och nu som arbetssökande.

Svar: Åh så längesen jag åt nudlar, har verkligen underskattat det! Måste köpa och käka någon dag känner jag. Väldigt plånboksvänligt också :) och man kan lätt göra en god ramen på nudlar med lite härliga grönsaker och god buljong! tack för tips :)
Isabelle Burlin

#5 - - AyumuSWE:

Vilka super bra tips. 😊 Levde mycket på nudlar både när jag var student och nu som arbetssökande.

#6 - - Clara:

Riktigt bra tips! När jag pluggade så var jag proffs på rabattsökandet ;)

Svar: Haha samma här! Älskar att leka rabattkoder, det känns som att man "överlistar" butiken man handlar ifrån haha ;)
Isabelle Burlin

#7 - - Moa Håkansdotter:

Bra tips! :)

Upp