VEGETARISK CURRYGRYTA MED LINSER OCH KOKOSMJÖLK

Bilden visar en vegetarisk currygryta med röda linser, kokosmjölk serverat med fluffig couscous, upplagt i en ljusblå tallrik.
Ett av mina mål detta år är att äta med vegetariskt. Dels för att det är så himla gott, men också för att jag mer och mer får insikter om att det inte är bra att äta för mycket kött. Varken för kroppen, miljön och med tanke på hur hemsk köttindustrin ser ut på vissa håll.
 
Igår lagade vi därför en supergod vegetarisk gryta med ingredienser som bl.a. kokosmjölk, linser, curry, vitlök, ingefära osv. Till det serverades fluffig couscous och lime, så gott! Här kommer receptet (räcker till 4 personer) : 
 
Couscous:

4 dl couscous
4 dl vatten
1 citron
salt och peppar
en skvätt olivolja
 
Currygryta:

2 dl röda linser
1 msk stark ajvar (eller 1 tsk sambal oelek)
2 msk tomatpuré
1 msk curry
1 röd chili
1 msk riven ingefära 
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
5 dl grönsaksbuljong eller fond
1 burk tomatpuré (400 ml)
1/2 blomkålshuvud
två nävar bladspenat
250 g körsbärstomater

2 lime (att toppa med) 
cashewnötter (att toppa med)
 
Gör så här:

Häll couscousen i en bunke, koka upp vattnet, pressa i saften från en citron i bunken med couscous (smaka av för rätt mängd), salta och peppra, häll i en skvätt olivolja, slå över det heta vattnet och förslut med plastfilm. Låt stå i ca 10 minuter och fluffa upp med en gaffel precis innan servering. 
 
Skölj linserna och låt vattnet droppa av. Hacka lök, chili, vitlök, och riv ingefäran. Stek allt i neutral olja tills det blir glansigt, häll i curryn som får stekas med en kort stund innan du tillsätter ajvar/sambal oelek och tomatpuré. Häll på grönsaksbuljongen, linserna och kokosmjölken, låt sjuda på medelvärme i 10 min. Skär sedan blomkålen i mindre bitar och låt koka i ytterligare 10 minuter (eller tills den blir mjuk). Ha i salt och peppar, smaka av och tillsätt mer kryddor om du vill ha mer tryck i grytan. Vänd tillsist ned spenaten och de färska halva körsbärstomaterna. 

Servera grytan med couscous, cashewnötter och en limeklyfta (limen gör SÅ mycket för denna rätt, den tar verkligen fram de andra smakerna).

 
 
 
 
 
RECEPT MAT | Currygryta, Middagstips, Vegetariskt | |
#1 - - Ellen:

Mums vad gott det ser ut! Måste testa!

Svar: Ja men gör det, himla gott! :)
Isabelle Burlin

#2 - - Emiza:

Låter gott. Ska testa ☺

Svar: Gör det, sååå gott!! :)
Isabelle Burlin

#3 - - Matilda:

Detta ska jag definitivt testa! Låter helt amazing.

Svar: Gör det! Supersmarrigt :D
Isabelle Burlin

Upp